Varusteet

Mitä kannattaa hankkia?

Tärkeimmät varusteet niin koloiltoihin, partioretkille kuin pidemmille leireillekin ovat lämmin ja säänmukainen vaatetus, hyvät kengät, riittävän lämmin makuupussi ja -alusta, rinkka/reppu, puukko, otsa-/taskulamppu sekä ruokailuvälineet.

Ethän tee lapsellesi karhunpalvelusta ja pakkaa rinkkaa hänen puolestaan

Kohtaamme jatkuvasti tilanteita leireillä, joissa kylmissään oleva lapsi ei tiedä rinkasta löytyvän vaihtovaatteita tai villasukkia. Kannattaakin tehdä pakkaaminen aina yhteistuumin: pakatessaan itse lapsi tietää mitä rinkassa on ja mistä se sieltä löytyy. Vanhemman tehtävänä on varmistaa, että kaikki varustelistassa mainittu tulee mukaan ja että vaatteet ovat riittävän lämpimiä ja säänmukaisia, unohtamatta vaihtovaatteiden tärkeyttä!

Kaikkea ei tarvitse ostaa heti kerralla emmekä harrasta varusteiden kilpavarustelua, tärkeintä on, että partiolaisella on sellaiset varusteet joilla säilyy kuivana ja lämpimänä maastossa – säällä kuin säällä!

Useimmilta löytyy suurin osa tarvittavista retkivarusteita kotoa jo entuudestaan. Suosittelemme tekemään hankintoja pitkällä tähtäimellä (kasvuvara), jottei joka vuosi tarvitse olla ostamassa ja päivittämässä varusteita. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon varusteille on ja tulee olemaan käyttöä sekä millaisissa olosuhteissa niitä käytetään. Esimerkiksi jos kasvuikäinen sudenpentuikäinen ei koskaan yövy ulkona talvella, ei talvimakuupussin hankkiminen ole järkevä ratkaisu. Sen sijaan samoajat saattavat tarvita hyvinkin lämmintä pussia useamman kerran vuodessa ja ovat lisäksi saavuttaneet jo pituuskasvunsa huippukohdan. Kannattaa kuitenkin panostaa oikeanlaisiin varusteisiin kartoittamalla vaihtoehtoja ja käyttötarvetta. Tuskin itsekään haluaisit retkeillä läpimärissä kamppeissa ja palella yöllä ohkaisessa makuupussissa?
Kasvaville lapsille ja nuorille kannattaa miettiä tarkkaan, millaisia varusteita hankkii ja että ne ovat mahdollisimman käyttökelpoisia monenlaiseen retkeilyyn. Lisäksi on muistettava riittävän suuri kasvuvara, jotta varusteet toimivat mahdollisimman monta vuotta käyttäjällään. Hinta-laatusuhteeltaan hyviä tuotteita löytyy usein ihan marketin hyllyltä, mutta kannattaa muistaa retkeilykaupoista saatava partioalennus (Partioaitta ja Scandinavian outdoor) sekä alennusmyynnit ja varusteiden kierrättäminen: käytettynä hankitut varusteet vanhemmilta lippukuntalaisilta ja omien pieneksijääneiden jälleenmyynti).

Suosi siis monikäyttöisiä ja kasvunvaraa sisältäviä hinta-laatusuhteeltaan hyviä varusteita!

Muista myös kysellä vinkkejä johtajistolta!

Aina ei tarvitse tehdä uusia hankintoja: kylmällä ilmalla voi laittaa kaksi ohuempaa makuupussia päällekkäin ja yhdessä ne vastaavatkin jo talvipussin lämmittävyyttä. Kumisaappaat ovat käyttökelpoiset retkikengät vaelluskenkien sijaan ja voisikohan jotain varustetta lainata toiselta lippukuntalaiselta tai vaikka omasta perhepiiristä?

No mistä sitten tietää, millaisia hankittavien varusteiden kannattaa olla?

RUOKAILUVÄLINEET

Mitkä tahansa muoviset tai muuten rikkoutumattomasta materiaalista valmistetut astiat (muki, lautanen, lusikka, haarukka, veitsi) käyvät! Ruokailuvälineet säilytetään aina KANGASPUSSISSA, jotta ne pääsevät tiskaamisen jälkeen kuivumaan, eivätkä homehdu. Ei siis rikkoutuvia materiaaleja, kertakäyttöastioita tai muovipusseja.